Dag van het Filmtheater

 

"Het Filmtheater in het Digitale Tijdperk"

 

 

Datum: vrijdag 16 september 2011
Locatie: LantarenVenster (Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam)
Ontvangst: 10:15 - 10:45 uur
Borrel: 17:00 - 18:30 uur

 

 

Dag van het Filmtheater groot succes

 

Krap een week geleden verzamelden mensen uit het hele land zich in LantarenVenster voor een dag vol informatie, discussie en film. Krijn Meerburg heette iedereen kort welkom en nodigde daarna Raymond Walravens, bestuurslid van de NVB, uit op het podium om de laatste ontwikkelingen voor de filmtheaters inzake het digitaliseringproces toe te lichten. Na dit serieuze punt op de agenda kwam Ron Sterk aan het woord, hij sprak de hoop uit dat deze dag tot inspiratie zou leiden en nieuwe mogelijkheden met digitale vertoning verkend konden worden.

 

In de ochtends sprak Jeroen Mirck over de mogelijkheden van sociale media en de verschillende manieren waarop dit kan worden ingezet, belangrijk daarbij: "you have to give up control to gain control". Johan Idema nodigde ons vervolgens uit om mee te denken over het waarom van vernieuwen, waarom moeten we nu de stap maken naar alternative content? Idema riep op tot het vormen van een innovatielab waarin mensen kunnen experimenteren met de nieuwe mogelijkheden.

 

Een wervelende Isolde Hallensleben introduceerde de sprekers en gaf mensen in de zaal de kans om hun vraag te stellen - versterkt door de microfoon die zij telkens vrolijk van de ene kant van de zaal naar de andere kant bracht.

 

Na de lunch sprak George van Breemen over de Nederlandse film, de bezuinigingen en aankomende veranderingen bij het Nederlands Filmfonds. Uit de zaal kwamen vragen over de subsidieverdeling en de toekomst van de Nederlandse arthouse film. Frank de Neeve introduceerde Hollywood classics waarbij digitale klassiekers tijdelijk worden uitgebracht voor vertoningen in Nederland. Marieke Jonker en Marc Allenby eindigden met een positieve noot de dag: frisse ideeën zoals cinema on demand van Amstelfilm en verassende innovaties die in Engeland voor successen hebben gezorgd bij Picturehouse.

 

Terwijl velen plaatsnamen in het zachte rode pluche van zaal 3 voor de exclusieve vertoning van "Onder Ons" van Marco van Geffen werd aan de bar nagepraat over de (lange) dag.

 

Klik hier voor de presentatie van Jeroen Mirck, Mirck Media

Klik hier voor de presentatie van Johan Idema, LAgroup

Klik hier de presentatie van Marieke Jonker, Amstelfilm

Klik hier voor de presentatie van Marc Allenby, Picturehouse 

 

 

Programma

 

10:15 - 10:45

Ontvangst met koffie en thee in de foyer van LantarenVenster

 

Opening en welkomstwoord door Krijn Meerburg (directeur LantarenVenster) en introductie door Ron Sterk (directeur NVB)

 

Social media: werkzaamheid en mogelijkheden door Jeroen Mirck (Mirck Media)

Jeroen Mirck geeft uitleg over sociale 'nieuwe' media waarbij hij nader ingaat op de mogelijkheden voor het filmtheater. Direct hierna praat Isolde Hallensleben met hem door en is er ruimte voor discussie.

Jeroen Mirck (1971) is journalist, spreker en adviseur op het gebied van internet, (sociale of 'nieuwe') media en online marketing; hij is op maandagmorgen te horen in De Ochtend op Radio Noord-Holland. Voor meer informatie over Mirck Media, zie www.jeroenmirck.nl

 

Het succesvol in gang zetten van vernieuwing binnen de organisatie door Johan Idema (LA Group)

Johan Idema geeft zijn visie op het waarom van vernieuwing en de wijze waarop je als organisatie ook echt tot vernieuwing kunt komen. Direct hierna praat Isolde Hallensleben met hem door en is er ruimte voor discussie.

Johan Idema is senior cultuuradviseur bij adviesbureau LAgroup op het gebied van strategie en beleid, conceptontwikkeling, trendwatching en businessplanning. Hij is auteur van het boek Beyond the black box and the white cube - hoe we onze musea en theaters kunnen vernieuwen en initiatiefnemer van Koers Kunst, een landelijke brainstorm over vernieuwing in de cultuursector. Voor meer informatie over LAgroup, zie www.lagroup.nl

 

paneldiscussie: de theorie, social media en vernieuwing

Isolde Hallensleben, bekend van o.a. de Jakhalzen (DWDD) en Vr. zkt.Knst., zal de zaaldiscussie leiden waarbij vragen kunnen worden gesteld aan Jeroen Mirck en Johan Idema.

 

12:20 - 13:00

Pauze en lunchbuffet in de foyer van LantarenVenster

 

De kwetsbare Nederlandse film door George van Breemen (Nederlands Filmfonds)

George van Breemen gaat nader in op de kansen en bedreigingen voor de Nederlandse film. Direct hierna praat Isolde Hallensleben met hem door en is er ruimte voor discussie.

George van Breemen (1972) is verantwoordelijk voor het algemene financiële beleid, het uitvoeren van de suppletieregeling en het financiële beheer bij het Nederlands Filmfonds. Voor meer informatie over het Nederlands Filmfonds, zie www.filmfonds.nl

 

PITCH: Hollywood classics: klassiekers in een digitaal jasje door Frank de Neeve (Cineserver)

Frank de Neeve zal ingaan op één van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Samen met het EYE Film Instituut zal Cineserver maandelijks digitale klassiekers importeren die voor beperkte tijd aangeboden zullen worden.

Frank de Neeve is de initiatiefnemer van www.cineserver.org en werkt daarnaast als freelance journalist voor o.a. Holland Film Nieuws.

 

Digitale cinema: de toekomst voor independent distributeur en filmhuis door Marieke Jonker (Amstelfilm)

Marieke Jonker zal haar toekomstvisie op digitale cinema uiteenzetten, waarbij zij niet alleen denkt aan digitalisering in de projectiekamer maar ook aan digitalisering voor de hele organisatie. Welke positieve effecten kan de digitalisering op independents en filmhuizen hebben? Direct hierna praat Isolde Hallensleben met haar door en is er ruimte voor discussie.

Marieke Jonker (1984) is de directeur van Amstelfilm, een Nederlandse filmdistributeur met een passie voor arthousefilms die al sinds 2008 vooral digitaal films uitbrengt. Voor meer informatie over Amstelfilm, zie www.amstelfilm.nl

 

De vertoner: digitale praktijkvoorbeelden door Marc Allenby (Picturehouse)

Marc Allenby werkt bij Picturehouse en zal op grond van zijn praktijkervaring in Engeland de (on)mogelijkheden van de digitale cinema schetsen. Direct hierna praat Isolde Hallensleben met hem door en is er ruimte voor discussie.

Marc Allenby staat aan het hoofd van de afdeling commerciële ontwikkeling bij Picturehouse, waarbij de focus ligt op acquisitie, distributie en vertoningen van alternatieve content, zoals o.a. voorstellingen van de New York Metropolitan Opera, het Nationaal Theater en eenmalige voorstellingen van bijvoorbeeld Jamie Culumm. Na ruim 13 jaar werkzaam te zijn op de Engelse markt heeft Marc ruime ervaring in filmmarketing en brand-gerichte sponsoringcampagnes. Voor meer informatie over Picturehouse, zie www.picturehouses.co.uk

 

Paneldiscussie: digitalisering in de praktijk

Isolde Hallensleben zal de zaaldiscussie leiden waarbij vragen kunnen worden gesteld aan George van Breemen, Marieke Jonker en Marc Allenby.

 

Filmvertoning: "Onder ons"

"Onder ons", van Marco van Geffen, is het eerste deel van de trilogie VINEX. De drie films (met als thema het drama van het gelukkige gezin) delen geen personages of verhaallijnen maar handelen over de familie als kern van onze samenleving, als veilige haven, en de angst voor de verstoring van die veiligheid.

 

Dit eerste deel gaat over Ewa, een wat naar binnen gekeerde Poolse au pair. Ewa komt in een spiraal van twijfel en isolement terecht als ze meent te weten wie de verkrachter is die de provinciestad waar ze woont onveilig maakt.

 

"Onder ons" is in augustus vertoond op het 64e Internationale Filmfestival van Locarno en won daar de CICAE Award (uitgereikt door de Confédération Internationale des Cinéma d’Art et d’Essai), en de Eucumenical Special Mention Award. Daarnaast zal de film tijdens het 36e Toronto International Film Festival (8 tot en met 18 september) in het programma Discovery draaien. De film zal op 24 september in Nederland in première gaan tijdens het 31e Nederlands Film Festival.

 

"Onder ons", geproduceerd door Lemming Film en de Boeddhistische Omroep Stichting, zal vanaf 10 november door Cinéart Nederland B.V. in omloop worden gebracht.

 

17:00 - 18:30

Afsluitende borrel in de foyer van LantarenVenster

Contact

NVB - Krijn Taconiskade 278
1087 HW Amsterdam
Tel. 020-42 66 100

meer contactgegevens