Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Film Award Foundation

 

 

Met de Jan Nijland Zilveren Roos blaast de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award een oude prijs nieuw leven in. Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Ingmar Bergman, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. Vanaf 2013 wordt de prijs weer jaarlijks uitgereikt aan een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om de bioscoop, via film (of andere cultuuruitingen), onder ieders aandacht te brengen. Ook de aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt.

 

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Philipp Wolff.

De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, bestaat uit Jeroen Huijsdens, Winnie Sorgdrager en Wilco Wolfers.

 

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

 

Meer informatie: www.jannijlandzilverenroos.nl

 

Jan Nijland Zilveren Roos

2014: Joachim Wolff

2013: Ad Weststrate

 

Het Jan Nijland Zilveren Roosje 

2014: Joep Caubo

2013: Frits Nieuwenhuizen 

 

Contact

NVB - Krijn Taconiskade 278
1087 HW Amsterdam
Tel. 020-42 66 100

meer contactgegevens